دکتر علی مهدوی | متخصص رادیولوژی | فلوشیپ اینترونشنال رادیولوژیدکتر علی مهدوی | متخصص رادیولوژی | فلوشیپ اینترونشنال رادیولوژیدکتر علی مهدوی | متخصص رادیولوژی | فلوشیپ اینترونشنال رادیولوژی
09125393199

کموآمبولیزاسیون

کموآمبولیزاسیون (TACE) چیست؟

کموآمبولیزاسیون که با نام (TACE) هم شناخته می‌شود، یک روش جدید درمان سرطان است که از طریق آنژیوگرافی وارد عروق تغذیه کننده سرطان (معمولا کبد) می‌شود. در روش کموآمبولیزاسیون، داروی شیمی درمانی با داروی آمبولیزاسیون همزمان ترکیب و در داخل تومور تزریق می‌شود. این کار سبب می‌گردد که میزان بیشتری از ماده شیمی درمانی با غلظت بالاتر در سلول قرار گیرد و به دلیل خاصیت آمبولیزاسیونی که دارد مدت زمان بیشتری در داخل سلول‌ها قرار داشته و تاثیر بیشتری هم دارد و همچنین عوارض مصرف دارو نیز كمتر می‌شود.

از آنجایی که این داروی شیمی درمانی در جاها دیگری از بدن پخش نمی‌شود لذا عوارض سیستمیک شیمی درمانی مثل ریزش مو را نخواهد داشت که همین امر یکی از دلایل اصلی محبوبیت درمان سرطان با این روش می‎‌باشد.

کموآمبولیزاسیون (TACE) برای بیمارانی کاربرد دارد که در مرحله پیشرفته‌تری قرار دارند و سرطان تا کبد این بیماران گسترش و پیش روی داشته است. از این تکنیک در کشورهای همسایه تقریبا جایی انجام نمی‌شود و اما در ایران در چندجا انجام می‌گردد.

مزایای كموآمبولیزاسیون

همانطور که در بالاتر گفته شد یکی از مزیت‌های اصلی کموآمبولیزاسیون، امكان رسیدن غلظت بیشتری از دارو به درون تومور که در مقایسه با شیمی درمانی معمولی می‌توان گفت حدود 10 الی 25 برابر با تاثیر بیشتر انجام می‌گردد.

از دیگر فواید این روش طولانی بودن مدت زمان اثر این دارو می‌باشد به عبارتی می‌توان گفت که حدودا تا یک ماه اثر دارو در کبد یافت می‌شود.

متوقف شدن رشد تومور به علت بستن شریان تغذیه كننده تومور و شیمی درمانی مستقیم

داشتن عوارض کمتر به دلیل پخش نشدن این دارو در تمامی قسمت‌های بدن

لازم به ذكر است كه روش كمو آمبولیزاسیون معمولا به عنوان مكمل در شیمی درمانی جهت كنترل ضایعات كبدی مورد استفاده قرار می گیرد و جایگزین شیمی درمانی عمومی نخواهد شد.

عوارض احتمالی كموآمبولیزاسیون

عوارض احتمالی کمو آمبولیزاسیون در تمامی افراد یکی نیست گاه شخص می‌تواند متوجه هیچ عوارضی نشود اما گاه ممکن شخص دچار مشکلات کمی شدیدتر هم بشود اما به طور کلی با در نظر گرفتن متفاوت بودن سیستم بدنی افراد می‌تواتن گفت که عوارض احتمالی این عمل شامل موارد گفته شده در زیر است:

  • خستگی و تنگی نفس به دلیل افت سطح گلبول‌های قرمز (کم‌خونی) در صورت خارج شدن داروی شیمی درمانی از کبد
  • خون‌ریزی و کبودی به دلیل افت سلول‌های خونی به نام پلاکت‌ها در صورت خارج شدن داروی شیمی درمانی از کبد
  • افزایش خطر عفونت به دلیل افت سطح گلبول‌های سفید به هنگام خارج شدن داروی شیمی درمانی از کبد
  • آسیب‌رسیدن به رگ خونی توسط کاتر که بسیار نادر است.
  • نشت ماده حاجب از رگ‌های خونی
  • کبودشدگی در محل قراردادن کاتر
  • ‌واکنش آلرژیک به ماده حاجب
  • عفونت در ناحیه تحت‌درمان
  • ریزش مو
آمادگی های لازم جهت انجام كموآمبولیزاسیون

برای انجام كموآمبولیزاسیون (TACE) نیاز به شرایط خیلی خاص و ویژه نیست فقط کافیست که حدود  ساعت قبل از عمل ناشتا بود، آزمایش انعقاد خون انجام شده و همچنین موهای زائد در ناحیه کشاله ران کوتاه شود.

همچنین قبل از انجام این عمل برخی موارد همچون بررسی عملکرد کبد، مصرف برخی داروها مانند وارفارین، آسپرین، و پلاویكس را با پزشک خود بررسی نموده و اگر بیماری خاصی مانند دیابت یا بیماری قلبی دارید پزشک خود را مطلع سازید تا اگر لازم بود قبل از عمل با در نظر گرفتن شرایط بدنی‌تان اقدامات لازم انجام شود.

علائم بعد از عمل

احساس درد بعد از عمل که با مصرف مسکن به مرور زمان کاملا رفع خواهد شد . بروز تب بعد از کموآمبولیزاسیون که ممکن است تا یک هفته زمان ببرد. احساس حالت تهوع و استفراغ که کاملا طبیعی بود و بعد از عمل با مصرف داروها رفع خواهد شد. ولی در صورت مشاهده تغییرات ناگهانی و تب شدید  لرز و درد غیر قابل كنترل حتما به پزشك معالج مراجعه کنید.

مدت زمان بستری بیمار بعد از عمل تنها تا سه تا چهار ساعت خواهد بود و بعد از آن بیمار می‌تواند مرخص شود اما اگر علائم شدیدتری مشاهده شد شخص بهتر است تا 24 ساعت بعد از عمل تحت نظر باشد. اما نگرانی هم در این مورد وجود نخواهد داشت زیرا شخص تنها یک هفته بعد از عمل می‌تواند به حالت قبل برگشته و کارهای روتین خود را انجام دهد.

شما می توانید برای انجام کموآمبولیزاسیون با دریافت نوبت از دکتر علی مهدوی متخصص رادیولوژی، مشاوره های لازم را دریافت نموده و در کوتاه ترین زمان آن را انجام دهید.

پیام بگذارید