
فیبروم رحم چیست؟
فیبروم واژن که با نامهای میوم یا لیومیوم نیز شناخته میشود، تقریبا بسیار نادر است از نظر بالینی تومورهای خوش خیمی هستند که در رحم رشد می کنند که تقریبا حدود ۲۰ تا ۵۰ درصد زنان، دارای فیبروم رحمی هستند. این تومورها با سرطان ارتباط ندارند و خطر ابتلا به سرطان رحم را افزایش نمیدهند. تومور یا فیبرم رحمی میتوانند بدون علامت باشند، اما بسته به اندازه و محل وقوع، میتوانند علائم مختلفی از جمله درد شکم، خونریزی واژینال، دیسپارونی یا دیزوری ایجاد کنند. تومورها میتوانند داخل دیواره یا ساقه رحم و به صورت جامد و همچنین کیستیک باشند.
علت ایجاد فیبروم رحم چیست؟
رشد بیرویه سلول های عضلانی رحم میتواند منجربه ایجاد فیبروم رحم شود اما باز هم دلیل قطعیای برای علت ایجاد این بیماری تعریف نشده است. فیبرم ممکن است در قسمتهای مختلف رحم رشد کند و در سایزهای مختلفی هم باشد اما علت بروز این بیماری را میتوان بیشتر در بانوان چاقتر و یا افرادی که در خانواده خود سابقه این بیماری دارند، مشاهده نمود.
علائم فیبرومهای رحم
علائم فیبرومهای رحم در تمامی افراد یکسان نیست این علائم میتواند در برخی افراد شدیدتر و یا گاها خفیف هم باشد. اما به طور کلی علائم آن را میتوان مطابق موارد پایین در نظر داشت:
- دردهای قاعدگی شدید و طولانی مدت
- خونریزی های غیرطبیعی
- احساس فشار در ناحیه لگن
- بزرگ شدن شکم
- درد در رابطه جنسی
تشخیص فیبروم رحم
تشخیص فیبروم رحم را میتوان به دو روش انجام داد. یکی از رایجترین روشهای تشخیص فیبروم رحم انجام سونوگرافی و دومین روش تشخیص فیبروم رحم و یا لیومیوم ام آر آی است.
انواع فیبرومهای رحم:
- فیبروم داخلی: همانطور که از نام آن پیداست در داخل دیواره ماهیچهای رحم به وجود آمده و باعث کشیدگی و بزرگتر شدن رحم میشود.
- فیبروم ساب سروز: معمولاً در خارج رحم اما چسبیده به آن رشد می کند و همین امر منجر میشود که یک طرف رحم هم کمی بزرگتر به نظر برسد.
- فیبروم پدانکوله: همان فیبروم ساب سروز است که چون قاعده باریک و دراز پیدا میکند به آن پدانکوله میگویند.
- فیبروم ساب موکوز: در سطح داخلی رحم رشد میکند لذا با دردهای قاعدگی و همچنین خونریزی شدیدی همراه است.
درمان فیبرومهای رحم
- خارج کردن فیبروم با جراحی: خارج کردن فیبروم با جراحی که در این حالت فرد با جراحی فیبروم را از رحم خود خارج میکند این روش درمان کاملا قطعی بود ولی از آنجایی که جراحی محسوب میشود میتواند با خونریزی همراه باشد و سختیهای درد ناشی از عمل را به همراه داشته باشد.
- مصرف دارو: مصرف برخی داروها که باعث ایجاد یائسگی کاذب شده و سایز فیبروم را کاهش میدهد.
- آمبولیزاسیون:
برای درمان فیبرم رحم به جز انجام عمل جراحی فیبرم رحم که کار سخت و پر ریسکی است، ما امبولیزیشن را توصیه میکنیم که هم راحتتر است و هم بیمار سریع تر بهبود مییابد. در این روش سوزن ظریفی وارد رگهای خون رسان به رحم شده و در میان رگها آن رگی را که به فیبرم خونرسانی میکند را پیدا و در داخلش یک پارتیکل تزریق میکنیم تا بستر رگ را ببندد تا خونرسانی به آن ضایعه مختل شود.
خون رسانی در طول زمان باعث کوچکتر شدن ضایعه شده زیرا عدم خونرسانی بک یک توده رشد آن را متوقف و به تدریج کوچکتر خواهد شد. انجام امبولیزیشن به مراتب بسیار راحتتر و امنتر از جراحی فیبرم است زیرا امبولیزیشن برخلاف جراحی رحم عارضه و خونریزی ندارد و بیمار در کمتر از 12 ساعت هم مرخص خواهد شد.
درمان فیبروم رحم در دختران جوان
درمان فیبروم رحم در دختران جوان به این صورت است که چون ممکن است در آستانه بچه دار شدن و بارداری باشند لذا توصیه میکنیم که زیر تیغ جراحی و عمل جراحی قرار نگیرند بنابراین بهترین روش درمان فیبرم رحم در دختران جوان میتواند آمبولیزاسیون باشد. اما این نکته را در نظر داشته باشید که زمانی که فیبروم رحم در دختران جوان خیلی بزرگ باشد، به دلیل اشغال کردن رحم باعث ایجاد فشار بر روی بافت رحم و خونریزی وم درد میگردد بذا در این شرایط دارو و آمپول های هورمونی هم جواب نخواهد بود و بهتر است از سایر روشهای درمان فیبروم رحم استفاده شود.