دکتر علی مهدوی | متخصص رادیولوژی | فلوشیپ اینترونشنال رادیولوژیدکتر علی مهدوی | متخصص رادیولوژی | فلوشیپ اینترونشنال رادیولوژیدکتر علی مهدوی | متخصص رادیولوژی | فلوشیپ اینترونشنال رادیولوژی
09125393199

نفروستومی چیست؟

نفروستومی چیست؟

عمل نفروستومی چیست و به چه روشی انجام می شود؟

همانطور که می دانید بدن انسان دارای دو کلیه است. هر کلیه به لوله حالب متصل است. لوله حالب ادرار تولید شده توسط کلیه ها را به مثانه منتقل می کند، تا مثانه بتواند ادرار را دفع کند. اما‌ گاهی به علت های مختلفی همچون سنگ کلیه، سرطان و … حالب دچار انسداد می شود. در نتیجه بدن بیمار قادر به دفع ادرار از طریق مجرای حالب و مثانه نخواهد بود. در این صورت ادرار درون‌ کلیه جمع می شود، و مشکلات زیادی را به وجود می آورد. در صورت بروز چنین مشکلی پزشکان انجام  عمل نفروستومی را به بیماران پیشنهاد می کنند.

عمل نفروستومی

در این عمل یک لوله باریک که نفروستومی نام دارد، درون بدن بیمار قرار می گیرد. یک‌ سر این‌ لوله به کلیه متصل می شود، و سر دیگر آن  نیز به یک‌ کیسه کوچک وصل می شود. لوله نفروستومی ادرار را از کلیه ها به داخل کیسه هدایت می کند. حال همراهان بیمار می بایست هر زمان که کیسه پر از ادرار شد آن‌ را تخلیه کنند. برای قرار دادن لوله نفروستومی درون بدن بیمار می بایست فرد تحت عمل جراحی قرار بگیرد. برای انجام این جراحی ابتدا از بی حسی در پوست قرار گرفته بر روی کلیه ها استفاده می شود. سپس برش کوچکی بر روی پوست ایجاد می شود تا پزشک به کلیه  دسترسی پیدا کند.‌ در مرحله بعدی عمل نفروستومی یک‌ سر لوله درون‌ کلیه قرار داده می شود.

در نتیجه عمل پایان می یابد. این لوله ها به طور موقتی درون کلیه قرار خواهند گرفت، تا بیمار برای دفع ادرار مشکلی  نداشته باشد. اما بعد از درمان و رفع مشکلی که باعث انسداد حالب شده بود، این لوله ها نیز از بدن خارج می شوند. بعد از انجام این عمل ممکن است چند روز اول بیمار احساس درد داشته باشد، که این کاملا طبیعی بوده و با مصرف دارو رفع می شود.

عمل نفروستومی چه عوارضی  را در پی دارد؟

نفروستومی طبق نظر پزشکان یکی از ایمن ترین و کم خطر ترین عمل های جراحی به حساب می آید. در واقع اگر این عمل توسط پزشک با تجربه و کاردانی انجام شود، هیچ عارضه خاصی را در پی نخواهد داشت. اما در برخی موارد تنها عوارضی که می تواند بعد از انجام نفروستومی برای بیمار به وجود بیاید، عفونت است. در صورت بروز عفونت  نیز بهتر است بیمار به پزشک رجوع کند.

 اگر بعد از عمل نفروستومی بیمار دچار عفونت شود، برخی علائم  را مشاهده خواهد کرد، که باید آن ها را  جدی بگیرد.

علائم عفونت بعد نفروستومی شامل موارد زیر می شوند:
  • در صورتی که ناحیه پانسمان دچار تورم و قرمزی شدیدی شده باشد.
  • در صورتی که بیمار دچار تب شدید شود.
  • در صورتی که بیمار در پهلو و کمر خود احساس درد داشته باشد.
  • اگر ادرار تیره باشد یا کدر شده باشد.
  • اگر ادرار قرمز شود.

نکات مهم بعد از انجام عمل نفروستومی

جراحی نفروستومی ممکن است بدن بیمار را در حالت حساسی قرار دهد. بعد از انجام این عمل بیمار باید برخی نکات مهم را انجام دهد، تا بتواند بدون هیچ مشکلی ادرار را از بدن خود دفع کند. در زیر این نکات مهم را نام برده ایم:

تخلیه کیسه در زمان مناسب

کیسه نفروستومی که ادرار وارد آن  می شود، می بایست به موقع تخلیه شود. بیمار نباید منتظر پر شدن این کیسه باشد، و به محض اینکه تا نصف پر شد، باید آن را تخلیه کرد.

شستشوی لوله نفروستومی

بعد از عمل نفروستومی می بایست لوله ای که ادرار را تخلیه می کند، شستشو داده شود. بیمار باید حداقل روزی یک‌ بار این لوله را بشوید. شستشوی این لوله کار دشواری نبوده و دستور العمل آن توسط پزشک به بیمار ارائه  می شود.

ورزش های سبک

بعد از قرار دادن لوله نفروستومی می بایست، به ورزش های سبک اکتفا کنید. به این علت که انجام ورزش های سنگین می تواند باعث فشار بر روی ناحیه پانسمان شود.

خشک نگه داشتن محل پانسمان

بعد از عمل نفروستومی تا حد امکان بهتر است محل عمل خشک نگه داشته شود. بهتر است در حین حمام رفتن نیز از دوش دستی استفاده کنید، تا محل پانسمان خیس نشود.

انسداد لوله حالب علاوه با جلوگیری از خروج ادرار می تواند  مشکلات زیادی را برای بدن به وجود بیاورد. به همین علت باید برای درمان این بیماری سریعا اقدام نمود. برای  درمان این بیماری و انجام نفروستومی می توانید با مراجعه به مطب دکتر علی مهدوی متخصص رادیولوژی مشاوره های لازم را دریافت نموده و بهبود خود را تسریع بخشید.

پیام بگذارید