درمان پروستات از بزرگی خوش خیم آن گرفته تا سرطان به روشهای مختلفی انجام میشود. خط اول درمان، مصرف دارو است. اگر این روش جوابگو نباشد، پزشک روش های آمبولیزاسیون پروستات، کرایوابلیشن و جراحی را انتخاب میکند. بسیار مهم است که علائم پروستات را در مراحل اولیه تشخیص بدهید تا کار به درمانهای پیچیده کشیده نشود. برای درمان پروستات باید سبک زندگیتان را هم اصلاح کنید.
آیا درمان قطعی برای پروستات وجود دارد؟
پروستات غدهای در دستگاه تناسلی آقایان است. این غده وظیفه تولید مایع منی و محافظت از اسپرم را به عهده دارد. درمان مشکلات این غده بسته به نوع و شدت بیماری فرق میکند. التهاب پروستات یا همان پروستاتیت، سرطان پروستات و بزرگی خوش خیم پروستات (هایپرپلازی خوش خیم) از جمله مشکلات غده پروستات هستند. هر کدام از این بیماریها درمانهای خاص خودشان را دارند؛ برای همین نمیتوان گفت که بیماریهای پروستات درمان قطعی دارند یا نه.
پزشک درباره بهترین روش درمان تصمیمگیری میکند. اگر او تشخیص بدهد دارو و تغییر سبک زندگی نمیتواند مشکل پروستات را حل کند، جراحی را تجویز میکند. بسته به مرحله بیماری و وضعیت جسمی بیمار، پاسخ به درمان هم متفاوت خواهد بود.
اهمیت درمان پروستات
درست مثل هر بیماری دیگری، مشکل پروستات هم هر چه زودتر تشخیص داده شود درمان سریعتر و موفقتری هم خواهد داشت. اگر به بزرگی خوش خیم پروستات توجهی نشود، فرد دچار عوارض جدی و مهمی مثل مشکلات ادراری، عفونت ادراری و حتی نارسایی کلیه میشود. گاهی اوقات هم علائم پروستات نشانهای از یک مشکل جدی مثل سرطان پروستات هستند. به همین دلیل بسیار مهم است که هر نوع تغییر غیرطبیعی به خصوص از 50 سالگی به بعد پیگیری و در صورت نیاز درمان شود. تشخیص به موقع مشکلات غده پروستات هم کیفیت زندگی بیمار را افزایش میدهد و هم جلوی بروز بیماریهای وخیم را میگیرد.
روشهای درمان پروستات
همان طور که گفتیم، بیماریهای پروستات مختلف هستند. برای هر مشکلی هم از روش درمانی خاصی استفاده میشود. به طور کلی روشهای درمان پروستات شامل موارد زیر میشوند:
درمان دارویی
رایجترین روش برای درمان بزرگی پروستات مصرف دارو است. پزشک بسته به شدت، نوع و مرحله بیماری، داروهای مورد نظر را تجویز میکند. داروهایی مثل مسدودکنندههای آلفا از قبیل تامسولوسین، آلفازوسین، دوکسازوسین و همچنین داروهای مهارکننده 5 آلفا ردوکتاز مثل فیناستراید و دوتاستراید جزء داروهای رایج هایپرپلازی خوش خیم پروستات هستند.
برای رفع التهاب و عفونت پروستات هم بسته به حاد یا مزمن بودنش از داروهای مسکن، آنتی بیوتیکها، آلفا بلوکرها و داروهای شلکننده عضلات مثل سیکلوبنزاپرین و کلونازپام و استفاده میشود. پزشک برای سرطان پروستات هم مصرف داروهای مخصوص هورمون درمانی، شیمی درمانی و ایمونوتراپی را تجویز میکند.
جراحی
اگر هیچ کدام از روشهای درمانی جوابگو نبودند، پزشک گزینه جراحی را انتخاب میکند. عمل جراحی پروستات که به آن پروستاتکتومی گفته میشود، معمولاً آخرین گزینه درمان است و برای درمان سرطان یا بزرگی پروستات خوش خیم به کار گرفته میشود. این جراحی با بیهوشی عمومی انجام میشود و طی آن، جراح تمام یا بخشی از غده پروستات را بر میدارد.
گاهی اوقات برای اثربخشی بیشتر، در کنار جراحی از روشهای دیگری مثل شیمی درمانی، پرتودرمانی یا هورمون درمانی هم استفاده میشود.
امبولیزاسیون
آمبولیزاسیون پروستات یکی از روشهای نوین و کم تهاجمی درمان پروستات است. از این تکنیک مؤثر و کم خطر برای درمان بزرگی خوش خیم پروستات (BPH) استفاده میشود. آمبولیزاسیون نیازی به بیهوشی و تیغ جراحی ندارد. برای این کار، پزشک کاتتر نازکی را از طریق شریان کشاله ران وارد بدن بیمار میکند. وقتی این لوله نازک به شریان تغذیهکننده پروستات رسید، پزشک مواد آمبولیزاسیون را به داخل لوله تزریق میکند تا وارد شریان پروستات شوند.
این مواد شریان پروستات را مسدود کرده و باعث کاهش خونرسانی به آن میشوند. به این ترتیب پروستات بزرگ شده شروع به کوچک شدن میکند و علائم بیمار کاهش مییابد.
اصلاح سبک زندگی
اگر دنبال روشهای طبیعی درمان این بیماری میگردید باید آنها در زندگی خودتان جستجو کنید. اصلاح سبک زندگی در پیشگیری و رفع بسیاری از مشکلات پروستات به خصوص التهاب و بزرگی پروستات نقش زیادی دارد.
✅ حتماً ورزش منظم را در برنامهتان بگنجانید.
✅ رژیم غذایی سالمی داشته باشید.
✅ فشار، چربی و قند خونتان را در محدوده طبیعی نگه دارید.
✅ چاقی را درمان کنید.
✅ از سن 45 سالگی غربالگری سرطان پروستات و آزمایشات و چکاپهای لازم را انجام بدهید.
✅ دخانیات و مشروبات الکلی مصرف نکنید.
✅ تخلیه ادرار را به تأخیر نیندازید.
✅ در صورت بروز هر نوع علائم پروستات سریع به پزشک مراجعه کنید.
کرایوابلیشن
کرایوابلیشن، کرایوسرجری یا منجمد کردن بافت پروستات هم یکی دیگر از روشهای درمان پروستات است. پزشکان از این روش برای مقابله با سرطان پروستات در مرحله اولیه یا جلوگیری از عود سرطان استفاده میکنند. کرایوابلیشن روشی کم تهاجمی است و نیازی به برش ندارد. طی این روش، پزشک بعد از بیهوش یا بی حس کردن بیمار، سوزنهای ریزی را داخل پروستات فرو میکند. سپس گاز سردی از طریق سوزن وارد بافت پروستات میشود. این گاز با منجمد کردن سلولهای سرطانی باعث کشته شدنشان میشود.
سپس گاز دیگری برای گرمادهی مجدد به بافت وارد میشود. این چرخه یخ زدن و گرم کردن چندین بار انجام میشود تا به نتیجه دلخواه برسد.
سوالات متداول درمان پروستات
بسته به روش مورد استفاده، عوارض درمان هم متفاوت است. دارو درمانی عوارضی مثل سرگیجه، کاهش میل جنسی و کاهش حجم منی دارد. سایر درمانها نیز با عوارضی مثل خونریزی، عفونت، مشکلات گوارشی، بی اختیاری ادرار و اختلال نعوظ همراه هستند.
مصرف گوجه فرنگی، فلفل قرمز، سویا، قارچ، کلم بروکلی، چای سبز، ماهی سالمون، تخم کدو، انار و ویتامینهای D، E و روی به درمان این مشکلات کمک میکند.
علائم پروستات شامل تکرر ادرار، خالی نشدن مثانه بعد از ادرار، ادرار یا منی خونی، انزال دردناک، درد شکم و لگن میشود.
در نهایت…
پروستات نقش مهمی در کیفیت زندگی آقایان ایفا میکند. در صورت بروز هر نوع علامت غیرطبیعی مثل تکرر ادرار، درد، یا ادرار خونی باید به متخصص مراجعه کنید. پزشک بعد از گرفتن شرح حال و معاینات لازم از روشهای مختلفی مثل دارودرمانی، آمبولیزاسیون، کرایوابلیشن و جراحی استفاده میکند. با اصلاح سبک زندگی مثل ورزش منظم، مصرف مواد غذایی سالم، پرهیز از دخانیات و مشروبات الکلی و چکاپ سالانه میتوان جلوی بروز مشکلات پروستات را تا حد زیادی گرفت.