بزرگی خوش خیم پروستات

بزرگی خوش خیم پروستات چیست؟

بزرگی خوش خیم پروستات یک بیماری است که با افزایش سن، بسیاری از آقایان را به خود درگیر می‌کند. در پی این بیماری غده پروستات که در حالت عادی چیزی حدود ۳۰ گرم وزن دارد بزرگ شده و وزن آن به ۲۰۰ گرم یا حتی بیشتر می‌رسد. بزرگی پروستات به دلیل رشد سلولی بیش از اندازه اتفاق می‌افتد و به خودی خود جای خطر و نگرانی ندارد؛ چرا که می‌شود با روش‌های جراحی یا تجویز دارو آن را برطرف کرد. اگر این بیماری در زمان مناسب مورد تشخیص و درمان قرار بگیرد جای نگرانی ندارد. اما در صورت تشخیص دیر هنگام و سهل انگاری برای درمان، این مشکل باعث تنگی مجرای ادراری شده و شرایط را به سمت بروز بیماری‌های وخیم‌تر مانند سرطان می‌برد. در ادامه بیشتر راجع به بزرگی خوش خیم پروستات صحبت خواهیم کرد.

بزرگی خوش خیم پروستات چیست؟

علت بزرگی خوش خیم پروستات

بزرگی خوش خیم پروستات یک وضعیت کاملاً طبیعی است که اغلب آقایان با افزایش سن به آن دچار می‌شوند. اگرچه علت این عارضه به صورت دقیق مشخص نیست. اما پزشکان معتقدند با افزایش سن و ایجاد تغییر در هورمون‌های جنسی مردانه، پروستات افزایش سایز پیدا می‌کند. علاوه بر آن هرگونه اختلال در بیضه‌ها یا هرگونه سابقه خانوادگی می‌تواند زمینه بروز این بیماری را افزایش دهد. لازم به ذکر است آن دسته از افرادی که در سنین پایین بیضه‌های خود را برمی‌دارند، دچار این عارضه نمی‌شوند.

نشانه های بزرگی خوش خیم پروستات

بزرگی خوش خیم پروستات با یک سری علائم و نشانه‌ها بروز پیدا می‌کند که از مهمترین آنها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

نشانه های بزرگی خوش خیم پروستات

👈🏻 جریان ادراری ضعیف می‌شود.

👈🏻 هنگام ادرار کردن نیاز به اعمال فشار است.

👈🏻 بی‌اختیاری در ادرار یا نشت کردن ادرار

👈🏻 ادرارهای دردناک

👈🏻 مشاهده خون در ادرار

👈🏻 ادرار اضطراری یا میل ناگهانی به ادرار کردن

👈🏻 احساس تخلیه ناقص مثانه

👈🏻 ادرار مکرر در طول شب

👈🏻 چکه چکه کردن و قطره قطره آمدن انتهای جریان ادرار

نحوه تشخیص بزرگی خوش خیم پروستات

بزرگی خوش خیم پروستات به روش‌های مختلفی تشخیص داده می‌شود. هنگامی که فرد برای بررسی این موضوع به پزشک مراجعه می‌کند ابتدا از طریق مقعد تحت معاینه فیزیکی قرار می‌گیرد. در این معاینه، پزشک اندازه و شکل پروستات را بررسی می‌کند و در صورت نیاز آزمایش‌های لازم را تجویز می‌کند. همچنین سوالاتی راجع به سابقه پزشکی و شرایط بیمار در زمان معاینه مطرح می‌شود. از روش‌های تشخیص پروستات بزرگ شده می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

✅ تست یورودینامیک یا نوار مثانه

✅ آزمایش ادرار

✅ آزمایش باقیمانده ادرار

✅ آزمایش آنتی‌ژن اختصاصی پروستات

✅ سیستوسکوپی

اگر از داروهایی نظیر آرامبخش، آنتی هیستامین، داروهای ضد افسردگی یا دیورتیک‌ها استفاده می‌کنید این موضوع را با پزشک در میان بگذارید؛ چرا که این داروها بر نتیجه آزمایش و سیستم ادراری تاثیر می‌گذارند و در تشخیص دقیق خلل ایجاد می‌کنند.

روش های درمان بزرگی خوش خیم پروستات

بزرگی خوش خیم پروستات روش‌های درمانی مختلفی دارد که پزشک با توجه به وضعیت بیمار و نتایج آزمایش می‌تواند روش مناسب را انتخاب کند. این بیماری به روش‌های زیر درمان می‌شود.

روش های درمان بزرگی خوش خیم پروستات

درمان طبیعی

برای درمان طبیعی، گرم نگه داشتن بدن، انجام تمرینات کگل، کاهش استرس و اضطراب، عدم استفاده از الکل و کافئین، ادرار کردن به محض احساس نیاز و عدم استفاده از داروهایی مانند آنتی هیستامین توصیه می‌شود.

روش دارویی

در صورتی که تغییرات گفته شده در شیوه زندگی، تاثیری در تسکین علائم شما نداشته باشد، پزشک مصرف دارو را تجویز می‌کند. برای درمان بزرگی پروستات مصرف مسدود کننده‌های آلفا، داروهای کاهش هورمون و آنتی بیوتیک‌ها تجویز می‌شود.

روش جراحی

درمان بزرگی پروستات به روش جراحی به دو صورت سرپایی یا بستری انجام می‌شود. در صورتی که داروهای مصرف شده تاثیری در بهبودی نداشته باشد این روش‌ها تجویز می‌شود.

روش سرپایی

از روش‌های جراحی پروستات به صورت سرپایی می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

👈🏻 بخار درمانی

👈🏻 گرما درمانی ناشی از آب

👈🏻 مایکروویو تراورترال

👈🏻 سونوگرافی متمرکز با شدت بالا

👈🏻 یورولیفت پروستات

👈🏻 ابلیشن سوزنی پیشابراهی

روش بستری

در صورتی که روش‌های سرپایی نتوانند در کنترل این بیماری و درمان آن تاثیرگذار باشند جراحی پروستات به روش بستری انجام می‌شود. این روش جراحی برای درمان پروستات به اشکال مختلف انجام می‌شود که عبارتند از:

👈🏻 برداشتن پروستات از طریق مجرا

👈🏻 پروستاتکتومی ساده

👈🏻 برش پروستات از طریق پیش‌آبراه

آمبولیزاسیون

آمبولیزاسیون پروستات یکی از روش‌های کم‌تهاجمی برای درمان بزرگی خوش‌خیم پروستات (BPH) است که در سال‌های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در این روش، جریان خون به پروستات کاهش می‌یابد تا اندازه آن کوچک شود و علائم مرتبط با BPH تسکین یابد.

بزرگی خوش خیم پروستات چه عوارضی دارد؟

پروستات در ناحیه زیر مثانه قرار دارد بنابراین بزرگی خوش خیم پروستات با فشار به مجرای ادرار، سبب اختلال در دفع ادرار می‌شود. افرادی که با این مشکل مواجه هستند معمولاً از تکرر ادرار، تاخیر در دفع، مشکل در دفع ادرار، سوزش، درد یا احساس عدم تخلیه کامل رنج می‌برند. این عوارض به مرور می‌توانند سبب ایجاد بیماری‌های عفونی در مجرای ادراری شود و حتی به کلیه‌ها آسیب برسانند. به طور کلی عوارض پروستات خوش خیم به شرح زیر است.

⚠️ تکرر ادرار

⚠️ تاخیر در دفع ادرار

⚠️ بی‌اختیاری ادرار

⚠️ کاهش فشار ادرار

⚠️ احساس فشار بیش از حد در زمان ادرار

⚠️ سوزش و سختی در دفع ادرار

⚠️ کامل تخلیه نشدن ادرار

اگر بزرگی پروستات به مراحل پیشرفته برسد عوارض زیر را در پی دارد:

⚠️ ادرار خونی

⚠️ بیماری‌های کلیوی

⚠️ سنگ مثانه

⚠️ سرطان پروستات

سوالات متداول بزرگی خوش خیم پروستات

برای درمان بزرگی پروستات خوش خیم چه مواد غذایی استفاده کنیم؟

مصرف گوجه فرنگی، کلم، هندوانه، آجیل، ماهی و… در درمان این بیماری موثر هستند.

چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورتی که در هنگام دفع ادرار با مشکل مواجه هستید و سن شما بالای ۴۵ سال است احتمال اینکه به این عارضه مبتلا شده باشید زیاد است. در چنین شرایطی باید به پزشک مراجعه کرد.

آیا جوانان نیز ممکن است به این عارضه مبتلا شوند؟

احتمال بروز بزرگی پروستات خوش خیم در سنین جوانی بسیار کم است. اما ممکن است سبک زندگی، رژیم غذایی یا ژنتیک زمینه بروز این عارضه در سنین پایین را فراهم خواهد کرد.

در نهایت…

بزرگی پروستات خوش خیم اگر به موقع تشخیص و مورد درمان قرار بگیرد هیچ مشکلی ندارد. گاهی حتی این بیماری به درمان پزشک خاصی نیاز ندارد و می‌شود با تغییر در سبک زندگی به طور کامل آن را برطرف کرد. اما در صورتی که این عارضه را جدی نگیرید، ممکن است به مصرف دارو یا حتی جراحی نیاز پیدا کنید که این موضوع بر کیفیت زندگی شما تاثیر می‌گذارد. باتوجه به علائم این بیماری که در طول مقاله بیان کردیم، اگر احساس می‌کنید که به هر یک از این علائم مبتلا هستید جهت بررسی‌های دقیق به پزشک مراجعه کنید.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *