نمونه برداری سینه

نمونه برداری سینه و روش های آن

نمونه برداری سینه که به اصطلاح بیوپسی نامیده می‌شود، یک عمل جراحی بسیار کوچک است که به منظور نمونه برداری از بافت سینه انجام می‌گیرد. زمانی که بیمار برای ماموگرافی یا ام آر آی اقدام می‌کند، در صورت مشکوک بودن به علائم سرطان سینه باید بیوپسی سینه انجام دهد. در این جراحی از ناحیه نگران کننده، بافت کوچکی را برمی‌دارند و به منظور تشخیص بیماری برای متخصص پاتولوژیست می‌فرستند که وجود یا عدم وجود سلول‌های سرطانی را در این ناحیه تشخیص دهد. در نهایت پاتولوژیست تمام یافته‌های خود را از نمونه برداشته شده، در یک گزارش به پزشک مربوطه ارائه می‌دهد.

نمونه برداری سینه و روش های آن

نمونه برداری سینه چیست؟

نمونه برداری سینه تکنیکی است که در آن با کمک یک سوزن از ناحیه آسیب دیده نمونه برداری می‌کنند و سپس آن را برای بررسی‌های دقیق‌تر به آزمایشگاه می‌فرستند. پزشک پاتولوژی در قدم اول وجود یا عدم وجود سلول‌های سرطانی را تشخیص می‌دهد. در صورت مبتلا بودن فرد به سرطان، خوش خیم یا بدخیم بودن سلول‌ها را مشخص می‌کند و به طور کلی اطلاعات کاملی از این سلول‌ها در اختیار پزشک قرار می‌دهد. بیوپسی سینه یک تکنیک بسیار مهم و کاربردی برای تشخیص سرطانی بودن توده‌ها است که به تشخیص سریع‌تر و در نتیجه درمان دقیق‌تر کمک می‌کند.

علت انجام نمونه برداری سینه

نمونه برداری سینه زمانی توسط پزشک توصیه می‌شود که پس از معاینه و بررسی، به علائم مشکوکی برخورده باشد. برخی از علت‌های انجام نمونه برداری از سینه شامل موارد زیر می‌شود.

✅ زمانی که پزشک در حین معاینه‌ سینه، وجود یک توده سفت در بافت پستان را احساس کند.

✅ زمانی که در ام آر آی، سونوگرافی یا ماموگرافی وجود یک توده مشکوک در بافت سینه گزارش شود.

✅ زمانی که فرد در ظاهر سینه خود و در قسمت‌هایی مانند حاله سینه، نوک سینه و… با تغییراتی مواجه شود. به طور مثال ترشحات غیر طبیعی یا فرورفتگی نوک پستان می‌تواند از علائم مشکوک ابتلا به سرطان سینه باشد.

نحوه انجام نمونه برداری سینه

نمونه برداری سینه یک روش کم تهاجمی است که با بی‌حسی موضعی انجام‌ می‌شود. در این روش قسمتی از بافت پستان را برمی‌دارند تا بررسی بیشتری روی آن انجام دهند. برای انجام این تست برش کوچکی را در ناحیه مشکوک ایجاد می‌کنند و از یک سوزن برای برداشتن نمونه و خارج کردن آن کمک می‌گیرند. هنگام انجام تست در صورتی که محل توده با لمس قابل تشخیص نباشد از روش تصویربرداری برای هدایت بهتر سوزن و نمونه برداری دقیق از محل بافت استفاده می‌کنند. پس از اینکه نمونه برداری به اتمام رسید، نمونه را به آزمایشگاه می‌فرستند تا مورد آزمایش و بررسی قرار بگیرد. این روش با کمترین میزان درد، کمترین هزینه، در سریع‌ترین زمان ممکن و بدون نیاز به بستری انجام می‌شود.

نحوه انجام نمونه برداری سینه

اقدامات قبل از نمونه برداری سینه

انواع روش‌های نمونه برداری سینه هر کدام نیاز به مراقبت‌ها و آمادگی‌های مختلفی دارند. به طور مثال اگر نمونه برداری از روش‌های غیر جراحی و با بی‌حسی موضعی انجام شود به آمادگی‌های خاصی نیاز ندارد. اما در صورتی که پزشک از جراحی برای نمونه برداری استفاده کند به دلیل نیاز به بیهوشی، به آمادگی‌های خاصی نیاز دارد که برخی از آنها عبارتند از:

👈🏻 چند ساعت قبل از جراحی نباید غذا بخورید.

👈🏻 روزی که قرار است نمونه برداری کنید نباید از عطر، کرم و… استفاده کنید.

👈🏻 در صورتی که باردار هستید این موضوع را به پزشک اطلاع دهید.

👈🏻 در صورتی که داروهای رقیق کننده خون از جمله آسپرین استفاده می‌کنید حتماً این موضوع را با پزشک در میان بگذارید. شاید احتیاج باشد که مدتی قبل از انجام نمونه برداری داروها را قطع کنید.

👈🏻 در برخی مواقع پزشک برای جلوگیری از عفونت مصرف آنتی بیوتیک را قبل از نمونه برداری تجویز می‌کند.

مزایا و معایب نمونه برداری سینه

نمونه برداری سینه اگر توسط یک پزشک و رادیولوژیست کاربلد انجام شود بدون هیچ عوارضی به اتمام می‌رسد و نتایج آن کاملاً دقیق است. از مزایای انجام این روش می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

✳️ به تشخیص نوع تومور کمک می‌کند.

✳️ به بررسی درجه تومور کمک می‌کند.

✳️ ظرف مدت بسیار کوتاهی انجام می‌شود.

✳️ یک روش کاملاً غیرتهاجمی و بسیار سریع است.

برخی از معایب نمونه برداری عبارتند از:

⚠️ در این روش با چند میلیمتر جابجایی سوزن و خطا در محل ورود سوزن، ممکن است نتایج دقیق حاصل نشود.

⚠️ ۴ درصد از نمونه‌گیری‌هایی که به این روش انجام می‌شوند نتایج منفی کاذب دارند.

⚠️ در این روش اطلاعات بدست آمده تکمیل نیست. به طور مثال میزان تهاجمی بودن سرطان یا اندازه تومور در این روش معلوم نمی‌شود.

نمونه برداری سینه چقدر طول می کشد؟

مدت زمان نمونه برداری سینه با توجه به نحوه انجام بیوپسی و روشی که پزشک انتخاب می‌کند متفاوت است. به طور مثال اگر این نمونه برداری با روش هدایت اولتراسوند انجام شود ۲۰ دقیقه طول می‌کشد. اما در صورتی که به روش استریو تاکتیک انجام شود ممکن است تا یک ساعت به طول بیانجامد.

روش های نمونه برداری سینه

نمونه برداری سینه با در نظر گرفتن اندازه تومور و محل قرارگیری آن در بافت پستان به روش‌های مختلفی انجام می‌شود. نمونه برداری ممکن است با بیهوشی عمومی یا با بی‌حسی موضعی انجام بگیرد. در ادامه به معرفی برخی از انواع روش‌های نمونه‌برداری اشاره خواهیم کرد.

روش های نمونه برداری سینه

بیوپسی آسپیراسیون با سوزن ریز

در این روش برای نمونه برداری از توده نگران کننده‌ای که در بافت سینه وجود دارد از یک سوزن بسیار نازک استفاده می‌کنند.

بیوپسی سوزن هسته‌ای

در این روش،  سوزنی توخالی و نازک را وارد توده مشکوک می‌کنند و بخشی از آن را برمی‌دارند. سپس نمونه برداشته شده را مورد تجزیه و تحلیل قرار می‌دهند.

بیوپسی استریوتاکتیک

در این روش، بیمار روی یک میز به سمت شکم دراز می‌کشد و سینه خود را درون سوراخی که روی میز قرار دارد داخل می‌کند تا عکسبرداری انجام‌ شود. در این روش برشی به اندازه ۶ میلی‌متر را روی سینه ایجاد کرده و یک سوزن را وارد بافت مد نظر می‌کنند تا نمونه برداری انجام شود.

بیوپسی با جراحی

در این تکنیک برای معاینه بافت سینه، تمام یا قسمتی از بافت سینه را برمی‌دارند. این مدل نمونه برداری، از طریق تزریق آرامبخش به رگ‌های دست یا بازو انجام می‌گیرد. در صورتی که نتایج بیوپسی با روش‌های غیر جراحی نامشخص باشد از روش جراحی برای تشخیص دقیق‌تر کمک می‌گیرند.

سوالات متداول نمونه برداری سینه

نمونه برداری پستان چه زمانی تجویز می‌شود؟

در صورتی که نتایج ماموگرافی، سونوگرافی یا آزمایش ام آر آی نشان دهد که در بافت سینه توده مشکوکی وجود دارد، پزشک برای بررسی‌های دقیق‌تر بیوپسی سینه را تجویز می‌کند.

نمونه برداری سینه در چه سنی انجام می‌شود؟

بیوپسی یا نمونه برداری سینه در خانم‌های بالاتر از ۲۵ سال انجام می‌شود.

در نمونه برداری سینه چه گزارش‌هایی وجود دارد؟

یافته‌هایی که از گزارش تفسیر بیوپسی به دست می‌آیند شامل شرایط عادی و نرمال، کیست خوش خیم، کیست‌های با ریسک ابتلا به سرطان، سرطان یا کارسینوم‌ درجا همراه است.

در نهایت…

در این مقاله به نمونه برداری سینه پرداختیم. همانطور که در طول مقاله اشاره کردیم نمونه برداری زمانی تجویز می‌شود که پزشک به وجود ضایعه‌ یا توده در بافت سینه مشکوک شود. جواب آزمایش نمونه برداری کمک زیادی به تشخیص دقیق بیماری و درمان مناسب و موثر می‌کند. به همین علت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. برای نمونه برداری از سینه از روش‌های غیر جراحی و جراحی استفاده می‌کنند که انتخاب روش مناسب به وضعیت بیمار و شرایط او بستگی دارد.

مطالب مرتبط
دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *